Sinds de oprichting van Restaurant Hotel Merlet in 1984 door Bert en Nelleke van Bourgonje heeft Merlet in alle opzichten een succesvolle groei doorgemaakt. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste mijlpalen sinds de oprichting.
1984 - Start onderneming door Nelleke en Bert van Bourgonje: 18 hotelkamers, zwembad, sauna, restaurant en een vergaderzaal.
1986 - Merlet verwerft exploitatie van 't Oude Raadhuisje.
1995 - Merlet bouwt een nieuw restaurant met 2 extra zalen en in het bestaande restaurant komt Grand Café Bourgogne.
1996 - Door ANWB-lezers gekozen tot hotel van het jaar.
1998 - Behalen Michelinster met chef-kok Alan Pearson.
1998 - Vernieuwing van zwembad en sauna.
1999 - Overname van Merlet door Carla en Martin van Bourgonje.
2001 - Vernieuwing van het restaurant.
2001 - Behoud Michelinster met nieuwe chef-kok Wilco Berends.
2003 - Realisering 2 vergaderruimtes in Duinweg 7.
2004 - Uitbreiding hotel met 7 suites en de Duinblickzaal.
2005 - Vernieuwing suites Aarde, Lucht en Lotta.
2006 - Nieuw onder architectuur aangelegde parkeerplaats en realisatie Koninklijke Suite.
2007 - Uitbreiding met twee nieuwe Royale Kamers.
2007 - Na het behalen van 65-jarige leeftijd treedt Bert van Bourgonje af bij Merlet.
2007 - Aantreden nieuwe chef-kok Timo Munts.
2007 - Behoud Michelinster met nieuwe chef-kok Timo Munts.
2008 - Vernieuwing van sauna en tevens uitbreiding met stoomcabine, zonnebank en fitness.
2008 - Vernieuwing van het restaurant.
2009 - Merlet viert in april haar 25-jarig bestaan.
2009 - Het allereerste kookboek van Merlet is uitgekomen 'Een restaurant met tien sterren, kunst in de keuken van Schoorl'. De opbrengst van dit kookboek gaat naar het goede doel, afdeling Hematologie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.
2009 - Lidmaatschap Alliance Gastronomique.
2010 - Vernieuwing van het Grand Café.
2011 - Vernieuwing van Standaardkamers en tevens uitbreiding van Standaardkamers naar Royale kamers.
2012 - Nieuwbouw van lounge, Bar de Mer, parkeergarage, vier royale kamers, twee suites en een eigen keuken voor Grand Café Bourgogne.
2013 - Aantreden nieuwe chef Frank van Enter.
2015 - Aantreden nieuwe executive chef Jonathan Zandbergen.
2016 - Michelinster behouden.
2016 - Standaardkamers vernieuwd.
2016 - Gestegen in de Lekker top 100.
2017 - Jonathan Zandbergen talentvol chef van het jaar - Gault Millau 2017.
2017 - Marco Helsloot & Basz Varga derde op nationaal kampioenschap voor leerlingen - Horecava.
2017 - Jubileum! Restaurant Merlet behaald voor het 20e jaar op rij de Michelinster.
2017 - Marco Helsloot winnaar van de zilveren koksmes - Horecava.
2017 - Merlet exposeert fotografie van Marco Borsato.
2018 - Jonathan Zandbergen, Marco Helsloot en Rob Overdevest winnen de Gouden Koksmuts Kookwedstrijd op de Horecava.
2019 - Restaurant Merlet heropent na een spectaculaire verbouwing.
2019 - Restaurant Merlet ontvangt het team van De Librije voor een chef's collaboration event.
2020 - Stay Home Away from Home: Merlet bouwt kamers om tot private diningruimtes om culinair en veilig te genieten.
2020 - Merlet organiseert het grootste drive through-sterrenrestaurant van Nederland in coronatijd: de culinaire route.
2021 - Restaurant Merlet serveert in coronatijd lunch op cruiseschip.
2021 - Merlet Theater opent, en moet helaas de deuren weer gelijk sluiten door aangepaste maatregelen.
2022 - Grand Café Bourgogne onderscheiden met 12 punten door Gault&Millau en opgenomen in de gele gids.
2023 - Merlet opent CHEFFD Atelier: omakase stijl chef's table restaurant.
2023 - Merlet organiseert Secret Restaurant.
2023 - Restaurant Merlet vier 25-jarig jubileum van de Michelinster.
2024 - Merlet viert 40-jarig jubileum.
2024 - Aantreden nieuwe Chef de Cuisine Marco Helsloot.