Het samenwerkingsverband van vakkundige, gedreven en creatieve cuisiniers en restaurateurs. De vereniging heeft als doel het bevorderen van de gastronomie, zowel op het gebied van spijs, wijn als gastvrijheid, zonder de indentiteit van de individuele restaurants wordt aangetast.
De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs in reactie op de destijds op verontrustende wijze om zich heen grijpende smaakvervlakking, een te kort schietende vakopleiding en een gebrek aan culinaire kwaliteitsproducten. Een vernieuwend en voor Nederland ongekend initiatief. Nederland stond immers niet bekend om zijn hoogstaande eetcultuur. Vooral de snackbar en het eenvoudige restaurant waren populair. Eten op culinair niveau zoals in België en Frankrijk stond nog in de kinderschoenen en was voor het grootste deel van de bevolking een echte bijzonderheid.
Dat de samenwerking een succes was, had alles te maken met de vernieuwende visie, het geloof en doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers.
Inmiddels bestaat de Alliance Gastronomique 41 jaar en is daarmee het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa.